Bekræft din alder

På denne hjemmeside sælges vin. Det er ikke tilladt at sælge vin (alkohol under 16,5 %vol) til personer under 16 år. Bekræft at du er over 16 år gammel.

Jeg er over 16 årAfvis

top

Vin og Sundhed

Hvilken virkning har vin på blodets bestanddele?

Hvad der først og fremmest interesserer os er indflydelsen på kolesterolets tilstædeværelse. Det er således at fedtstoffer bl.a. kolesterol, med dets undergrupper HDL - det gode kolesterol - og med LDL - det dårlige kolesterol, og neutralfedtet gennem en moderat indtagelse af vin og andre alkoholdige drikke, bliver påvirket i en gunstig retning.Undersøgelser har vist at vin forhøjer antallet af HDL-kolesterol i blodet, dette er en positiv effekt der formindsker faren for en infakt. 

Generelt kan man naturligvis ikke anbefale indtagelsen af vin og man må tilråde hver enkelt at forhøre sig hos egen læge om hvorvidt det kan hjælpe.

Har vin indflydelse på blodcirkulationen?

Selv en relativ lille intagelse af alkohol har en akut effekt, idet alkohol bevirker en hvis blodkarsudviddelse.

Drikker man et glas vin eller sekt, mærker man often en "varmefornemmelse". Om dette har nogen rigtig virkning i klinisk henseende må man betvivle.

Det er hovedsageligt blodkarrene i anstigtet der udvidder sig, mindre virkning er der at spore i muskler og indre organer, således at alkohol f.eks. ikke kan benyttes som blodkarsudviddende middel.

Har vin indflydelse på bloddannelsen?

Alkoholmisbrug kan føre til en sygelig forstyrrelse af blodlegmernes dannelse. Det sker en forringelse af knoglemarvsfunktionen, de hvide blodlegmers funktion kan i nogle tilfælde blive en smule indskrænket og dette kan hos alkoholikere, før til forstyrrelser i immunforsvaret.Ved moderat indtagelse af alkohol kan man dog antage at der ikke er nogen klinisk relevant virkning. Hverken god eller dårlig.

Beskytter vin mod åreforkalkning?

At der har en vis virkning kan man udlede af epedimiologiske undersøgelser, der har tilvejebragt at hyppigheden af hjerteinfarkt falder proportionalt med mængden af vin man indtager. Og hjerteinfarktet er jo et af de graverende symptomer åreforkalkninger i hjertepulsårerne.

Yderligere findes der andre henvisninger på f.eks. fra patologien, at optagelse af vin i visse filfælde sinker åreforkalkningen.

Hvad siger kunderne?